Паспортните служби с удължено работно време отново 29.08 | 08:48

106 хиляди българи са с невалидни лични карти

От Елена Коцева

От днес паспортните служби на всички полицейски управления в София ще работят от 7 до 19 часа.

От МВР са убедени, че така ще се избегнат опашките, тъй като хората ще могат да подават заявления за нови документи преди или след работа.

Служителите на МВР ще ползват също така плаваща обедна почивка, така че това да не се отразява на работата с гражданите.

В съботните дни ще работи само звеното за издаване на лични документи на бул. "Мария Луиза" 48 - от 9.00 до 16.00 часа - като там ще се приемат само заявления за обикновена услуга, съобщава БТА.

От дирекцията "Български документи за самоличност" отново призовават гражданите да се
възползват от благоприятните условия през летните месеци да подменят личните си карти с изтичащ срок, тъй като в момента в звената в страната няма натоварване при обслужване на гражданите.

Удължаването на работното време преди месеци в някои районни полицейски управления в София веднага даде резултат.

Валидността на най-много лични карти изтича през месеците октомври, ноември и декември. От МВР за пореден път препоръчват да не се изчаква последният момент, а подмяната да стане по-рано.

Дори в момента 106 хиляди българи не са сменили личните си карти, чиято валидност е изтекла. От ЦИК са категорични, че тези хора няма да могат да гласуват.

От паспортната служба в МВР увериха, че в месеците до изборите центровете за производство на лични карти ще работят с пълно натоварване, за да се издадат преди изборния ден, дори и документите, заявени в началото на октомври.

5 милиона са личните документи, издадени от началото на кампанията преди 18 месеца. Петмилионният документ е шофьорска книжка на гражданка от Пловдив.

Заявление за смяна на шофьорска книжка може да се подава и в районното управление, но само когато се сменя заедно с лична карта. Така  гражданите могат да си спестят ходенето в две институции и двойното чакане на опашки.

Най-четени