Патриарх Даниил прие цар Симеон Втори 11.07 | 17:36

В края на срещата цар Симеон подари на Патриарх Даниил албум с фотографии

От iNews.bg

За нашия народ Българската православна църква не е само религиозна институция и общност на вярата, а будител и спасител на българския народ в най-тежките времена на чуждо иго.

Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща новия патриарх Даниил, в която участваха и членове на Светия синод на БПЦ.

Пред главата на българската църква президентът подчерта, че някога фактор за постигане на националното ни освобождение, днес обществото ни разчита Българската православна църква  да продължи да бъде стожер на моралните и духовните ни устои, така че да бъдем достойни и отговорни за своята свобода.
 

 

Даниил и Радев
 Президентство

 

 
"Наша обща мисия е да обединяваме. Вярвам, че във Ваше лице тази изключително важна функция на Църквата ще продължи", каза още Румен Радев и пожела на Негово Светейшество здраве и сили във високоотговорната му дейност да насърчава вярата, укрепва единството на Българската православна църква и отстоява нейната независимост, поздрави Радев патриархът за избора му.
 
Обща бе позицията, че преодоляването на духовната криза в България и единението на българския народ изискват общи действия на държавните институции и на Българската православна църква, отбелязват от "Дондуков" 2. Гарантирането на сигурността и благоденствието на българските граждани трябва да върви заедно с нравственото ни и духовно израстване като народ, подчертаха и президентът Радев, и патриарх Даниил.

По време на срещата са обсъдени възможностите за въвеждане на учебния предмет "Религия" като част от задължителната подготовка в българското училище. Бяха откроени позитивни примери от подобна практика в съседни на страната ни държави. Румен Радев и Илияна Йотова откроиха също така значението на сътрудничеството на институциите с Българската православна църква за развитието на връзките със сънародниците ни зад граница, за образованието на децата от българските общности в чужбина и опазването на българския език.

Негово Светейшество патриарх Даниил открои голямото значение на Българската православна църква за българския народ както в исторически план, така и за укрепване на нравствените устои на обществото ни днес. Като институция, посветена на спасението на човешката душа, Българската православна църква има и огромна роля за личностното развитие и изграждане, за подобряване на отношенията между хората, за отстояване на традиционните за православието семейни ценности, за отговорността на родителите и обществото към възпитанието на децата и за укрепването на обществения морал.

След края на срещата патриарх Даниил подари на президента Румен Радев колекция сребърни медали "Манастирите на България", а той от своя страна дари на Негово Светейшество иконата "Добрият Пастир".   

Водещи

Най-четени