Патриарх Неофит: В тези смутни времена единствено вярата може да ни помогне 11.04 | 11:30

Днес Православната църква чества Велика събота - последният ден от Страстната седмица

От iNews.bg

Скъпи сънародници, в нашето сложно и неспокойно време на несигурност и вражда, само вярата може да укрепи нашето търпение, да ни даде сили и мъдрост да преодоляваме изпитанията, които животът ни поднася, само вярата може да внесе в сърцата ни мир и в обществото ни съгласие, да примири враждуващите, да съедини разделените, да напъти в истината заблудилите се.

Това се казва в традиционното благословение на патриарх Неофит към православния български народ за светлия християнски празник Възкресение Христово.

Възкръсналият Христос нека ни бъде пример за състрадателна и жертвена любов, която да ни примири с другите и изпълни живота ни със смисъл и радост, пожелава Негово светейшество на българите.

В своето благословение за предстоящия Великден патриарх Неофит отправя и пасхално приветствие към всички духовни чеда и към всички хора с добра воля - с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение.

"Нека Спасителят да вдъхне в нашите души твърда решимост да преуспяваме в доброто и укрепваме във вярата, надеждата и любовта! Христос воскресе!" - с тези думи завършва благословението на патриарх Неофит към българския народ за Великден.

Днес Православната църква чества Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.

 

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Водещи

Най-четени