Патриарх Неофит: Само свободният човек може да гради бъдеще и да остави диря в история 03.03 | 14:54

3 март бе отбелязан с тържествена церемония пред паметника на Незнайния войн

От iNews.bg

"3 март е ден на новата надежда, който преминава от поколение в поколение, за да ни припомня отново и отново непреходната ценност на един от най–висшите дарове, с които Бог е дарувал човека – дарът на неговата свобода. Защото само свободният човек е в състояние да даде и своя личен принос към световната култура, да гради свое бъдеще, да прави свои планове, да оставя своя собствена неповторима диря в общата история на човечеството".

Това заяви по повод 138-годишнината от Освобождението на българия от турско робство българският патриарх Неофит в катедралния храм "Св. Александър Невски". Главата на Българската православна Църква при съслужение на столично духовенство възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за българската свобода и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ в храм-паметника.

1659643

Стотици столичани се включиха в тържественото честване на Националния празник – 3 март пред паметника на Незнайния воин и катедралата "Св. Александър Невски”. На официалната церемония в присъствието на президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, по обяд бе издигнат националния трибагреник пред паметника на Незнайния войн и бе извършена тържествена смяна на караула.

Държавният глава направи преглед на строените части и поздрави представителните части, съставени от гвардейци. Под звуците на Националния представителен духов оркестър гвардейците донесоха националното знаме и го издигнаха, предаде БГНЕС.

1659641

Президентът сведе глава и хората на площада запазиха минута мълчание в памет на загиналите за свободата на България. Представителните части положиха венци.

По традиция от 1990 г. всички тържествени церемонии в столицата се честват пред Паметника на Незнайния войн в столицата. Самият паметник пък е изграден през 1981 г. по случай 1300-годишнина от създаването на Българската държава.

На церемонията присъстваха също председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на външните работи Даниел Митов, посланици, професионалното ръководство на войската и др.

 

 

 

Водещи

Най-четени