Патриарх Неофит: Свободата е дар от Бога 03.03 | 12:30

"На 3 март почитаме драгоценните жертви за всяка педя българска земя", каза още патриархът

От Теодора Кокаланова

"Свободата е дар от Бога – изстрадан и измолен". Това каза Негово Светейшество патриарх Неофит по време на литургията в храм-паметника "Свети Александър Невски" по случай Националния празник на България.

"На Трети март – деня на Освобождението на страната ни отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни люде – драгоценни жертви за всяка педя българска земя", каза още главата на Българската православна църква. 

Според него няма по-голямо доказателство затова от техните паметници, братски могили и паметни плочи, белязали победния ход на руската армия и нейните съюзници. Обсипаните с венци и цветя от признателния български народ монументи, ще отдадат заслужената почит към загиналите. 

"На днешния празник подобава да отдадем почит и на всички мъченици, и изповедници на вярата, и на всички българи в чиито сърца не е угаснала вярата в Исус, в надеждата за избавление и любовта към угнетените чеда на Майка България", отбеляза патриарх Неофит.

Той изрази преклонението си пред силата на духа и героизма на всички взели участие с оръжие и перо в борбата за нашето освобождение. "Нека не забравяме техния пример! Нека помним, че свободата ни е дар от Бога - дар изстрадан и измолен, че всичко става по Негово съизволение, че чрез Него живеем и се движим, и съществуваме", призова още патриархът.

След богослужебната литургия последва и празничното биене на камбаните на Патриаршеската катедрала, предаде bTV. 

Водещи

Най-четени