Патриарх Неофит: Църквата ни се моли днес, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество 24.05 | 16:15

Патриарх Неофит взе днес молитвено участие в Светата литургия за 24 май в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски, а след това отслужи тържествен молебен за 24 май

От iNews.bg

Патриарх Неофит взе днес молитвено участие в Светата литургия за 24 май в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски, а след това отслужи тържествен молебен за 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

В края на молебена Негово светейшество се обърна със слово за празника, в което каза: "Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към Светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес, и определяща духовния и културен облик на православна България".

Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура, отбеляза българският патриарх в словото си за Светите братя Кирил и Методий.

"За всички тях, за всички учащи и учащи се, Църквата ни се моли днес, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество, преуспяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина, духовен и културен възход, вкоренен в здравата основа, положена в средата на деветото столетие от равноапостолните братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски, и градена през вековете от хилядите знайни и незнайни техни ученици и следовници.

В тази приемственост и в постоянното надграждане над стореното от всички тях, Църквата ни винаги е виждала единствения сигурен залог за напредъка и благопреуспяването ни като християнски народ, като общество и като радваща се на Божията закрила държава", заяви патриарх Неофит.

"Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура. Честит празник!", отправи благослов Негово светейшество.

Празничният 24 май тази година започна със Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", която беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ, и от Белоградчишкия епископ Поликарп.

В съслужение с тях бяха архимандрит Василий - протосингел на Софийска митрополия, иконом Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ, храмовото духовенство, столични свещеници и дякони, водени от протодякон Иван Петков. Песнопенията бяха изпълнени от смесения хор при патриаршеската катедрала, под диригенството на доц. Димитър Димитров.

В молитвеното последование за 24 май, освен присъстващите духовници, участваха също и архимандрит Васиан Змеев - предстоятел на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" на Московския и на цяла Русия патриарх в София, иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.

Водещи

Най-четени