Патриарх Неофит навършва 68 години 15.10 | 12:25

Българският патриарх и Софийски митрополит е роден на 15 октомври 1945 г.

От Мая Александрова

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отбелязва днес 68-я си рожден ден. Той е роден на 15 октомври 1945 г. в София, със светското име Симеон Николов Димитров.

През 1959 г. Неофит е приет за ученик в Софийската духовна семинария. През 1971 г. завършва Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. В периода 1971 - 1973 той е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. През 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски".

Две години по-късно е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим в Троянската света обител. По-късно Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а през 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах. На 21 ноември 1977 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим. От 1981 до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия.

Няколко години Неофит е бил ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски". По-късно е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски". На 27 март 1994 г. е избран, а на 03 април същата година е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. През 2001 г. Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той става Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

През годините на църковния разкол винаги е отстоявал позициите на каноничния Свети Синод.
Преди 5 години Неофит получава званието "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.

След смъртта на Максим, на 24 февруари 2013 г., на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.
Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх бе извършена още същия ден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Водещи

Най-четени