Патриарх Неофит отслужи празнична литургия за Благовещение 25.03 | 13:34

На този ден архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще роди Спасителя

От Цанка Донкова

"Светата църква днес призовава към всеобща радост на светлия празник Благовещение, защото това е първият всечестен ден на Божието благоволение за спасението на човешкия род". Това каза в словото си патриарх Неофит, след като отслужи двучасова литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за голямия християнски празник Благовещение.

Според Библията на Благовещение архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос. За него се разказва в Евангелието на Лука. Затова празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

В словото си патриарх Неофит говори за живота на Дева Мария и отбеляза, че тя, като Божия майка, е и наша духовна майка и чрез нея слизат милостта и благословението Господне към нас, допълва БТА.

"Дева Мария стана "стълба", по която Бог слезе на Земята", заяви Негово светейшество. Докато траеше дългата празнична литургия, в храма постоянно идваха вярващи, за да запалят свещ и да поднесат пролетни цветя пред иконите на Божията майка.

В литургията за Благовещение заедно с патриарх Неофит участва и новоизбраният Русенски митрополит Наум, както и Тивериополският епископ Тихон, който беше другият кандидат за Русенската епархия.

След литургията патриарх Неофит благослови вярващите, дошли в храма, както и целия български народ за Благовещение. Този празник се почита от всички християни - православни, католици и протестанти.

В цялата страна бяха отслужени празнични литургии. Вижте как българите почетоха празника в галерията ни.

Водещи

Най-четени