Патриоти предложиха в Бюджет 2017 да се вкара 300 лв. минимална пенсия 25.11 | 15:19

Според вносителите това ще струва на хазната 800 млн., над 200 от тях ще се върнат като данъци

От iNews.bg

Групите на Патриотичния фронт (ПФ), "Атака" и партия "Народен съюз" са внесли промени между първо и второ четене в законите за държавния бюджет и за Държавното обществено осигуряване (ДОО), които предвиждат минималната пенсия да бъде или 300 лв., или 200 лв. с преизчисляване на всички пенсии, отпуснати в предишни периоди. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на ПФ Искрен Веселинов пред журналисти в парламента. Той обясни, че целта на двете предложения е да се повишат доходите на най-бедните пенсионери. Вносителите са изчислили, че и двете предложения са на стойност 800 млн. лв.

Веселинов обясни, че от тези 800 млн. около 201 млн. лв. ще се върнат в държавния бюджет под формата на данъци. Около 20 на сто ще се върнат като ДДС, а пет на сто ще се влеят под формата на други данъци като корпоративния.

Веселинов каза още, че от 2008 до 2015 г. средният осигурителен доход е нараснал с 82 процента, а в същото време пенсиите са нараснали само с 25 на сто. Това по думите на депутата от ПФ означава, че има чувствително изоставане на доходите на възрастните хора и затова над 1.7 млн. пенсии трябва да се осъвременят. Според Веселинов преизчисляването ще позволи пенсиите да се вдигнат с около 23% и ще се гарантира по-високо ниво на социална защита с минимална пенсия 200 лв. Той обясни, че алтернативното предложение се прави с оглед на обществените дебати.

Според Николай Александров от "Атака" пари за пенсии има и може да се видят в доклади на финансовото министерство, както и в прекомерно завишените разходи в Министерството на отбраната, а в същото време приходите от ДДС са прекалено занижени.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени