Патриотите искат оставката на шефа на Комисията по за българите в чужбина 07.06 | 14:22

Причината - Андон Дончев определя българите в Западните покрайнини като „народа на Югославия“

От iNews.bg

С декларация от трибуната на Народното събрание днес от парламентарната група на "Обединени патриоти" поискаха оставката на Андон Дончев като председател на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Народният представител от Обединените патриоти Красимир Богданов представи мотивите за настояването. С недопустими действия – изказвания и политически изяви, Дончев уронва авторитета на институцията Народно събрание и на България, както и внушава на сънародниците ни зад граница незаинтересованост по проблемите им от страна на българската държава.

На един от случаите с недопустимо поведение от страна на Андон Дончев е свидетел самият Богданов по време на посещението им в Западните покрайнини. По време на откриване на Културно-информационен център на българите в с. Звонци, общ. Бабушница, Дончев приветства присъстващите българи с думите "народа на Югославия", обяснил им, че нямат нужда от членство в НАТО и ЕС, а в България в скоро време щял да се проведе референдум за излизане от НАТО, каквато политическа кампания напоследък обявяват от партия "Воля", чийто представител е Андон Дончев.

Освен предизвикващите възмущение публични изяви на Дончев, Патриотите заявяват, че той е подхождал към задълженията си на председател на Комисията изключително непрофесионално.

Г-н Андон Дончев трябва незабавно да подаде оставката си като председател на Комисията по политиките за българите в чужбина, завършва декларацията на Обединени патриоти.

Ето какво каза от парламентарната трибуна народният представител от Обединени патриоти Красимир Богданов:

Уважаема г-жо Председател,

Уважаеми госпожи и господа да народни представители,

Вземам думата по въпрос, свързан с недопустими действия на български народен представител, грубо уронващи авторитета на институцията Народно събрание, на България като държава и предизвикващи противоречиви чувства у нашите сънародници в чужбина.

На 1 юни 2018 г. в с. Звонци, общ. Бабушница, Република Сърбия беше открит Културно-информационен център (КИЦ) на българското национално малцинство "Звонци - Бабушница". На събитието присъстваха посланикът на Република България в Белград Н. Пр. Радко Влайков, генералният консул в Ниш Едвин Сугарев, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, Красимир Богданов – народен представител и член на групата за приятелство България - Сърбия, кметът и председателят на общинския съвет на Община Бабушница, представители на общини от Република България. Гост беше и народният представител от ПП Воля и председател на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев.

В изказванията си всички представители от България заявиха загриженост към положението на българското малцинство в Сърбия, лошото икономическо състояние и обезлюдяването на Звонския край и възможностите, които дават предприсъединителните фондове, проектите за трансгранично сътрудничество и др. за подобряване на икономическите условия в Западните покрайнини. Те заявиха българската подкрепа с оглед преговорите на Република Сърбия за членство в ЕС и призоваха за защита на правата на българското национално малцинство.

За всеобща изненада изказването на г-н Дончев беше в абсолютен асинхрон с предишните. Той се обърна към присъстващите българи с - цитирам "народа на Югославия", поднесе извинения за бомбардировките на НАТО, призова присъстващите, явно според него сърби, а не българско малцинство, че нямат нужда от членство в НАТО и ЕС, като посочи, че България нищо не е получила от това, страната е в разруха, няма армия и скоро ще се проведе референдум за излизане на България от НАТО. Като заключение, Дончев обяви, че местните хора не трябва да очакват нищо от България. От негова страна не беше казана и една дума за правата на българите, за откриването на този КИЦ и неговото значение, или да се постави въпрос за нуждите на местните хора и възможностите за българска подкрепа.

Изказването му предизвикаха недоумение у хората, които очакват от България последователна политика на защита на правата им, насърчаване на инвестициите и подобряване на икономическите възможности.

Нещо повече, на културното събитие присъстваха сръбски медии, които могат да използват превратно неговите думи, казани все пак от името на председател на Комисията по политиките за българите в чужбина и да обявят това мнение като позиция на Комисията или въобще на отношението на българската държава към сънародниците ни в чужбина.

Уважаема г-жо Председател,

Смятам изказванията на г-н Дончев за недопустими от страна на български народен представител, грубо уронващи авторитета на Народното събрание и на Българската държава. Това не е първото подобно действие на въпросния народен представител. Припомням, че при посещение в Украйна същият направи изказване пред местната българска общност и гостите от България на език, различен от българския. Заседанията на поверената му комисия се водят некомпетентно по проблематиката на българите зад граница и при постоянно превишаване на правата на председателя с цел извличане на вътрешнополитически дивиденти. Всичко това води до  противоречиви чувства и разколебаване на нашите сънародници в чужбина. В остър разрез е с българската национална кауза и подсказва за защита на чужди, небългарски интереси.

Предвид гореказаното г-н Андон Дончев трябва незабавно да подаде оставката си като председател на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Водещи

Най-четени