Патриотите искат спецкомисия за случаите на насилие над деца 18.12 | 16:43

Случаят с изнасиления ученик в Дебелт разбуни духовете

От iNews.bg

Патриотичният фронт (ПФ) поиска анкетна комисия да проучи постъпилите в парламента сигнали от граждани и НПО за насилие над деца и нарушаване на техните права, предаде БТА.

Още през миналата седмица патриотите се надигнаха заради случая с изнасиления в училищна тоалетна петокласник в село Дебелт. Стана ясно, че на момчето е посегнал по-голям ученик от същото училище, който е от ромски произход.

Депутатът от ПГ на ПФ заяви, че е необходим дебат между всички засегнати страни. "На базата на анализа ще поискаме компетентните органи да направят проверки и въз основа на тях ще излезем със законодателни инициативи", обяви тя.

"През 2014 г. над 15 милиона деца в страни с военни конфликти живеят в насилие и са останали без дом според УНИЦЕФ, у нас няма война, но има агресия спрямо деца", обясни Петрова. Според патриотите е недопустимо насилието над подрастващите да бъде само статистика.

Според нея случилото се в Дебелт повдига въпроса къде са институциите в най-важните моменти от човешкия живот - развитието и израстването на децата. Тя припомни и за последния нашумял случай за злоупотреба в столично помощно училище с момиче аутист.

"Децата със специални образователни потребности не трябва да бъдат удобната жертва за удовлетворяване на низши страсти, погазване на човешкото достойнство, детският живот , психическото и физическото здраве трябва да се пазят", се казва в декларацията.

Водещи

Най-четени