Патриотите свалиха бурките на мюсюлманките, вземат и мегафоните на имамите 28.07 | 16:30

Глоба до 8000 лв. за озвучаване на молитвите, иска тандемът Симеонов-Каракачанов

От iNews.bg

След като поискаха национална забрана за носенето на бурки на обществени места, сега Патриотичният фронт предлага и забрана за използването на високоговорители при провеждането на религиозни прояви извън храмовете.

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов предлагат за целта промяна в Закона за вероизповеданията, която вече е внесена в деловодството на Народното събрание в предпоследния ден преди парламентарната ваканция, предаде БГНЕС. Законодателната промяна очевидно е насочена основно към мюсюлманското вероизповедание, което използва високоговорители, разположени на минаретата на джамиите. Патриотите са против високото озвучаване на мюсюлманските молитви чрез устройства, монтирани на минаретата на джамиите, каквато практика винаги е имало у нас и никога не е била забранявана. Според вносителите обаче мярката е нужна като превенция срещу радикалния ислям.

Депутатите предлагат "ограничаване на възможностите за нарушаване нормите на звука", става ясно от мотивите към промяната.

"Не намираме за редно всякакви призиви да се разпространяват с високоговорители от религиозни сгради, били те с религиозен или с друг характер...”, отбелязват от групата на ПФ.

Освен това те предлагат и забрана на политическа дейност в религиозните храмове.

Според коалицията НФСБ-ВМРО в момента няма действаща сериозна санкция за нарушения на Закона за вероизповеданията. В тази връзка те предлагат финансова санкция между 1000 и 4000 лв. при използване на високоговорители извън религиозни храмове, както и при политическа дейност или изказвания. При повторно нарушение глобата да е с двоен размер – до 8 000 лв., искат още от ПФ.

Подобна забрана за използване на високоговорители на джамиите преди е искала и партия "Атака”.

 

През есенната сесия на Народното събрание предстои да се гласува друга поправка, предложена от Патриотичния фронт - за забрана на закриването на лицата по религиозни съображения.  

Водещи

Най-четени