Патриотите скочиха срещу Европейския съд за правата на човека заради ромите 15.07 | 14:54

Призоваха правителството да не се поддава на външни внушенията

От iNews.bg

Патриотичният фронт се обяви против властта да се съобразява с писмото на Европейския съд за правата на човека, който поиска българската държава да спре събарянето на незаконните ромски постройки, докато не бъде осигурен друг подслон за малцинствата.

Парламентарната група на патриотичната коалиция възрази срещу "скандалните опити за пореден път да бъде нарушен законът и да бъдат спасени незаконните цигански постройки" в кв. "Кремиковци", село Марчево, община Гърмен.

Декларация в парламента бе прочетена от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който подчерта, че въпросните сгради са доказано незаконни, голямата част от тях са построени върху окупирани частни земи, за тях има издадени валидни и законни заповеди за премахване.

"Тези незаконни постройки са символ на продължаващото вече 25 години политическо безхаберие и причина за тежка етническа и битова престъпност", каза той.

ПФ настоява Министерският съвет незабавно да реагира и да изпрати на ЕСПЧ и Българския хелзинкски комитет /БХК/ пълната информация по всички случаи на битова етническа престъпност и проблеми, създадени от обитателите на тези незаконни гета.

Те настояват правителството да направи пълна справка за адресните регистрации и имотното състояние на обитателите на незаконните постройки, защото са убедени, че те не са се "самопоявили" в градините около Гърмен, а са дошли от някъде, където вероятно притежават недвижими имоти или части от тях, допълни Каракачанов.

"Спирането на премахването на незаконните постройки на основата на това писмо, ще представлява дискриминация спрямо правата и законните интереси на останалите български граждани", каза съпредседателят на ПФ.

Най-четени