Патриотично шествие по повод 104 години от превземането на Одрин 12.03 | 12:34

Мероприятието се организира от „Обединени шатриоти“ и ще се проведе в София

От iNews.bg

Утре в София ще се проведе специално събитие по повод годишнината от легендарната битка за Одрин и победата на българската армия. Мероприятието ще започне в 12:00 ч. под формата автошествие, посветено на навършването на 104 години от превземането на Одринската крепост. Организатори са кандидатите за народни представители от "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" в 24 МИР – София. Шествието ще бъде предвождано от Юлиан Ангелов, водач на листата за района и организационен секретар на ВМРО.

Маршрутът, по който ще преминат автомобилите тръгва от бул. "Тодор Александров", след това в дясно по бул. "Христо Ботев" (пресича се бул. "Сливница"), в дясно по бул. "Мария Луиза" (посока пл. Лъвов мост), в ляво по бул. "Сливница", в дясно по бул. "Васил Левски" (посока паметника на Васил Левски), в ляво по бул. "Янко Сакъзов", по бул. "Мадрид", по бул. "Ботевградско шосе", в ляво по ул. "Витиня", в ляво по ул. "Тодорини кукли", в дясно по ул. "Река Велека" и ще завърши при автогара "Подуяне" (зад пазар "Герена").

Обсадата на Одрин от октомври 1912 г. до 26 март 1913 г. завършва с превземането на турската крепост от Втора Българска армия. Това е решителната победа, довела до края на Балканската война. Съюзниците - български и сръбски войски, са под общото командване на ген. Никола Иванов, а решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов и генерал Владимир Вазов, припомнят от ВМРО.

Патриотите подчертават, че подвигът на българската армия и народ в битката да освободят своите събратя, останали под турска власт в Македония и Тракия, направи така, че считаната от световни военни специалисти до този момент за непревземаема Одринска крепост падна.

Преклон пред делото и паметта на всички чеда на Майка България, дали живота си за обединението на всички българи.

Водещи

Най-четени