Пациентите ще оценяват болниците след изписване 19.03 | 19:37

НЗОК да плаща лечението по основен и допълнителен пакет, прие парламентът на първо четене

От Ростислава Иванова

Въвеждане на реален пациентски контрол, на основен и допълнителен пакет змедицински дейности, финансирани от Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) и централно договаряне на отстъпките в цените на лекарствата, предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, приет на първо четене от парламента.

Депутатите одобриха предложението пациентите да получат законово право да контролират здравните услуги и цялата здравна система. След приключване на лечението им в болницата, те ще могат да декларират по официален ред дали са доволни от медицинските услуги и лекуващия си лекар и да дадат оценка за работата им. 

Опозицията от своя страна обвини министъра в популизъм. "Да наричаме популизъм мнението на пациентите за оценката на работата на лечебното заведение в резултат на получената здравна услуга, е подход, който категорично не приемам", отсече Москов.

Медицинските дейности в допълнителния пакет, освен от НЗОК, ще могат да се финансират и по линия на доброволно здравно осигуряване. Конкретните здравни услуги в пакетите обаче ще продължат да се регламентират по досегашния ред.

Министърът представи пред депутатите предложението си държавата да поеме здравните осигуровки на социално слабите. Според него разделянето на базов и допълнителен пакет изравнява достъпа на всеки здравноосигурен гражданин до качествено и пълноценно лечение. Москов увери, че когато това стане факт, опашките от чакащи за лечение в болниците ще изчезнат.

Предложението мина на първо четене, но се очертава да е най-оспорваното до окончателното приемане на закона в пленарна зала. От опозицията смятат, че поемането на здравните осигуровки от бюджета ще създаде само допълнителен хаос. Съмненията им са, че разделянето на здравеопазването на услуги за бедни и услуги за богати ще ограничи още повече достъпа до лечение на социално слабите.

Промените предвиждат и отстъпките в цените на лекарствата да бъдат договаряни централно, а не както досега - всяка болница да го прави индивидуално. В случай, че за медикаментите не се договорят намаления, те няма да бъдат включени в Позитивния списък с лекарства.

На първо четене мина и връщане на договарянето при остойностяване на медицинските дейности. Предвидено е хората, които не си плащат здравните вноски, да имат срок от 6 месеца за покриване на задълженията си за 3 години назад, за да възстановят правата си. Ако не го направят, ще плащат данък "здраве" за 15 години назад, реши още парламентът. 

Водещи

Най-четени