Пациентът с мнима ебола е в много тежко състояние 28.11 | 20:58

Формата на маларията, от която страда, е много тежка

От iNews.bg

57-годишният пациент с мнима ебола се оказа, че макар и да не страда от смъртоносната болет, не е в добро състояние. Формата на маларията, от която страда, е много тежка. Едно от усложненията е образуването на тромби в мозъка, съобщава TV7.

Заради влошеното си състояние, пациентът с малария е преместен в Реанимацията на Военно медицинска академия (ВМА), където е под 24-часово наблюдение. Болният е развил и сепсис.

Пациентът често е пътуват до Сиера Леоне, където е развивал търговия. От разговора си с него проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА, разбира, че той е знаел за опасността от малария, но не е взел мерки да се предпази.

Маларията е смъртоносна, но не е опасна за околните. Възможно е човек да се зарази при преливане на кръв или трансплантация. Най-сигурният начин да се предпазим е специално лекарство преди да пътуваме за тропическа страна. Медикаментът обаче не се предлага в българските аптеки. Годишно в Инфекциозна клиника на ВМА има около 2-3 случая на малария. Най-често това са български военни, които са били на мисия в чужбина.

Водещи

Най-четени