Паяците в София шпионират шофьорите 07.07 | 09:29

Оборудват машините с камери, за да хващат всички нарушители

От Филипа Тодева

Паяците в София ще бъдат оборудвани с камери, за да могат полицаите да наблюдават в реално време нарушителите. Скоро неправилно паркиралите водачи ще бъдат подложени на този автошпионаж.

Видеовръзка между паяците и полицаите на наказателните паркинги ще повишава ефективността на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), пише в. "Монитор".

Оборудването им с камери е една от мерките в новите правила при работата за репатриране на паркирани в нарушение автомобили. Така полицаите ще наблюдават дистанционно паяците и ще ги насочват към нарушителите. Ако сгафилите шофьори са още в колите си или са някъде наблизо и се появят навреме, ги чака единствено фиш от 20 лева или акт. Полицаите ще бъдат безкомпромисни обаче към онези, които са зарязали тотално колите си, и ще викат веднага най-близкия паяк.

От края на май паяците разчистват неправилно паркиралите коли по улиците с помощта на автопатрули на Общинска полиция. От ЦГМ тестваха този метод още през миналата година и той се оказа изключително успешен.

"Приоритетно екипите се отзовават на сигналите за нарушители по спирките”, обясни шефката на "Паркиране и мобилност” в ЦГМ Румяна Милова. В момента паяците вдигат по 50 коли на ден с помощта на 6-има полицаи. До месец към тях ще се присъединят още 14 и се очаква бройката на репатрираните коли да достигне 200 на ден.

В момента, за да си вземе шофьор колата от наказателен паркинг, плаща 60 лв. Отделно отнася акт и се бърка по 2 или 3 лв. за всеки час престой в зависимост от размера на автомобила. Така шофьор на вдигната от паяк кола плаща към 100 лв. Данните на ЦГМ показват също така, че за миналата година са събрани над 2,31 млн. лв. от паяците.

Водещи

Най-четени