Пенгезов и Петков се разделят временно с шефските си постове, реши ВСС 15.05 | 11:36

Магистратите "излизат в принудителен отпуск" заради ОПАК

От iNews.bg

Шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативния съд Петко Петков бяха отстранени временно от длъжност. Това реши днес Висшият съдебен съвет. Причината за това станаха повдигнатите срещу двамата магистрати обвинения, свързани със злоупотреби по Оперативна програма "Административен капацитет". 

Срещу Пенгезов има 4 обвинения – за неизпълнени служебни задължения, за това, че е спомогнал за предоставяне на грешни данни, че е улеснил усвояването на евросредства в особено големи размери, четвъртото също е за помагачество. 

Петков ще отговаря пред закона за злоупотреба с евросредства. 

Магистратите са обвиняеми заради проекта за "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Финансирането беше спечелено от Военно-апелативния съд, като първо негов шеф е бил Пенгезов, а след това Петков. Средствата, одобрени за проекта, са 700 000 лева. 

По случая е обвиняема е и шефката на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски – Мария Дивизиева. Тя ще отговаря за това, че като шеф на оперативната програма у нас е улеснила Петков да извърши престъпление. 

Решението за временното отстраняване на двамата магистрати беше по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров. Това се случи след близо едночасов дебат по коя алинея на член от Закона за съдебната власт трябва да бъде гласувано предложението на обвинител номер 1, уточнява в. "24 часа". 

Водещи

Най-четени