Пенсионери искат да превърнат резиденция на Живков в СПА център 23.04 | 16:47

С евросредства да се направят СПА центрове за възрастни в страната, предлагат от Националния пенсионерски съвет

От Ивелина Георгиева

Резиденцията на Тодор Живков в Банкя да се превърне в СПА комплекс за възрастни хора. Тази идея предложи Националният пенсионерски съвет, съобщава в. "Монитор".

Оригиналното хрумване на пенсионерската формация е само малка част от една по-мащабна идея за доброто здраве и дух на възрастните хора у нас.

Според националния съвет СПА центрове за хора от третата възраст трябва да бъдат разкрити в цялата страна около минерални находища.

Ако идеята се реализира, възрастните хора могат да почиват по 15 дни, като всичко това би било една много добра реклама за България, която ще привлече и чуждестранни пенсионери, желаещи да почиват у нас.

Председателят на Националния пенсионерски съвет Димитър Кисимов предложи българските пенсионери да плащат по 10 лева не ден за престоя си в СПА санаториумите, а техните чуждестранни връстници да нощуват на двойно по-висока цена.

От сдружението са помислили и за начина, по който да се финансира изграждането на комплексите, като според тях е добре това да стане с пари от европейските фондове, тъй като Европейският съюз ще отпусне за следващия програмен период няколко милиона евро за деинституционализация на възрастните хора. В рамките на тази инициатива се предвижда да бъдат подобрени условията в сегашните институции и да бъдат изградени нови комплекси от семеен тип за възрастни, т.е. малки къщички, в които да живеят по 5-6 души напълно самостоятелно.

От пенсионерския съвет предлагат част от евросредствата да бъдат вложени в изграждането на вакантни комплекси, където възрастните да лекуват болежките си. Не е нужно да се строят нови сгради.

Освен СПА комплексите организацията предлага да бъдат създадени и обществени съвети във всяка област, в които пенсионерите ще обсъждат проблемите на регионите и ще ги прехвърлят на специални контактни групи. В тези структури ще участват по 7 души, които ще се срещат с управляващите. "Те ще водят преговори, като за всяко предложение ще дадат определен срок на изпълнение", заяви Кисимов.

От съюза са категорични, че пенсиите могат да бъдат увеличени, ако всички концесии за добив на злато на чуждестранни фирми бъдат отнети. "Ако това се случи, ще е възможно минималната пенсия да бъде 500 лв.", смята председателят на Националния пенсионерски съвет.

Водещи

Най-четени