Пенсионната система няма как да фалира по никой начин 27.07 | 12:45

Тя в момента се дофинансира почти на 50% от държавния бюджет с данъци. Осигуровките са много ниски, трябва да се увеличат за сметка на по-високо доходните групи

От iNews.bg

Пенсионната система няма как да фалира по никой начин. Тя в момента се дофинансира почти на 50% от държавния бюджет с данъци. Осигуровките са много ниски, трябва да се увеличат за сметка на по-високо доходните групи.

Това заяви бившият социален министър от БСП Георги Гьоков пред Нова нюз. 

По думите му не е било прието нито едно предложение на БСП по бюджета.

"Всички те за нас са важни, премислени са, не са популистки. Казали сме откъде ще дойдат парите - 1,8 млрд. Около 100 млн. ще дойдат от повишена събираемост на ДДС, 700 млн. от намаляване на капиталовите разходи. Над милиард от увеличаване на дефицита, което е 0,54 от БВП. По-лошо от намаление на капиталовите разходи е неизпълнението им. За 2022 г. 5 млрд. са били предвидени, а не са усвоени. Накрая на годината неусвоените пари могат да бъдат насочени, където са необходими средства. Защо да го правим чак накрая, като сега предвиждаме огромни разходи, само за да се представим пред света, че искаме икономически растеж, а да не се усвоят", коментира той.

Водещи

Най-четени