Пенчев: Едва ли протестиращите искат гилотина на площада 25.02 | 08:21

Реформата да става чрез малки стъпки, каза омбудсманът

От Христина Рафаилова

Институциите може да се легитимират пред гражданите със своята работа. Енергийният регулатор може да продължи да функционира и така ще бъде признат от протестиращите. Това каза в ефира на bTV омбудсманът Константин Пенчев.

Според него радикалната промяна у нас не може да се случи изведнъж. По негово мнение реформата не може да бъде извършена от парламента в оставка.

Пенчев коментира обаче, че промяната може да започне с ",малки стъпки". Народното събрание може още тази седмица да приеме промени в Закона за енергетиката, за да може гражданската квота да влезе в ДКЕВР, заяви той.

На въпрос как могат да бъда овластени гражданите обмудсманът заяви, че едва ли протестиращите искат да сложат гилотина на площада и да се режат главите на всички виновни.

Според него трябва да бъдат изработени железни правила, благодарение на които нито един корумпиран съдия или политик да не може да се измъкне.

По повод това, че демонстриращите в неделя протестираха и срещу съдебната власт, той заяви, че както има корумпирани магистрати, така има и корумпирани съдебни заседатели.

От думите на омбудсмана свикването на Великото народно събрание за промяна в Конституцията няма да реши проблемите в страната.

Водещи

Най-четени