Периодичните технически прегледи на асансьорите стават задължителни 16.02 | 14:45

С изменение на наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор

От Кремена Бедерева

Правителството измени Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори.

Тя трябва да е в съответствие с обхвата на Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на асансьорите и техните предпазни устройства, съобщават от Министерски съвет.

Поради това отпадат малките товарни асансьори, които представляват "машина”. Изменя се редът и периодичността за извършване на функционалните проверки за изправността и действието на асансьорите и техните предпазни устройства.

Това ще става според инструкциите на производителя, а ако в тях няма определен срок, проверките ще се правят на 10 дни, а периодичните технически прегледи – веднъж на 3 години.

С постановлението се въвеждат и допълнителни задължения за лицата, които поддържат асансьори. Те са длъжни да информират всяко тримесечие регионалните отдели на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор” в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за ползвателите, с които са сключили или прекратили договор.

Изпълнението на тези изисквания ще доведе до повишаване на ефективността на органите за технически надзор, както и до по-голяма проследимост на асансьорите и фирмите за поддържане.

Предвижда се облекчаване на изискванията към лицата, които кандидатстват за вписване в регистъра. Отпада задължителното изискване, когато асансьорните монтьори са повече от двама, един от тях да притежава първа степен.

Вписани са и технически мерки за повишаване на безопасността по време на експлоатация и недопускане на аварии и злополуки с асансьори.

Водещи

Най-четени