Перник може да остане без университета си 10.11 | 21:43

ВУЗ-а остана без акредитация по 7-те специалности, които има

От Цанка Донкова

Перник, който едва от четири години се хвали с университет, скоро може да остане без него. Причината е, че ВУЗ-а е останал без акредитация по 7-те специалности, които има, съобщава bTV.

Националната агенция по оценяване e отнела правото на прием в учебното заведение заради редица нарушения като липса на преподаватели. Образователното министерство вече не легитимира дипломите на завършилите студенти.

Университетът бе открит на12 октомври 2010 г. от бившия-настоящ премиер Бойко Борисов Тогава той даде заявка, че дори и да има подигравки срещу новото висше училище, то ще се докаже през следващите години. Оказва се обаче, че днес Пернишкият университет заема последното място в класацията на ВУЗ-овете в страната - с оценка 4. В сградата на университета пък се помещава ресторант, магазин за хранителни стоки и фитнес зала.

Учебното заведение заема последните три етажа. Въпреки че в университета учат над 370 чужденци, в делничния ден студенти тук почти няма, а аудиториите са празни.

Ръководството смята, че действията на агенцията за акредитация са преднамерени и целят закриването на университета.

"Миналата седмица изпратихме документа в Германия. В следващите между 8 и 9 месеца ще се акредитираме в Германия”, заяви ректорът нът наопейския политехнически институт проф. Иван Петков.

Директорът на Националната агенция по оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев подчерта, че ЕПУ може да си върне отнетото веднага, след като изпълни препоръките, но вместо това е започнал мащабна кампания срещу ведомството.

Финалната дума ще имат депутатите, тъй като университет се закрива само от Народното събрание.

Водещи

Най-четени