Перник цял ден без вода 18.12 | 09:59

От другата седмица влиза в сила новият по-строг режим

От iNews.bg

В Перник няма да има вода между 06:00 часа и 21:00 часа днес. Причината са подготвителни промени във водопреносната система преди въвеждането на новия режим на водата от понеделник. В рамките на новия едноразов режим перничани ще имат водоподаване между 14:00 и 22:00 часа всеки ден, като тези часове няма да са валидни за всички квартали и населени места. За всяко населено място си има режим, предаде БГНЕС.

Водата в града няма да поскъпва, каквото предвиждат новите пределни цени на КЕВР за много места в страната. От пернишкото ВиК съобщиха, бизнеспланът ще бъде преработен и ще бъдат изгогвени нови разчети с предложение към комисията-регулатор. Междувременно Министерството на регионалното развитие съобщи, че ще осигури над 2 милиона лева, с които да започне изпълнението на първите спешни мерки за решаване на водния проблем на Перник. Сумата не е част от средствата, които правителството по-рано през месеца отпусна за ремонт на пречиствателните станции на яз. Студена.

Радан Кънев иска обсъждане на пернишката водна криза в Еврокомисията.

С водната криза в Перник трябва да се запознае и Европейската комисия. Това заяви пред журналисти в Страсбург евродепутатът Радан Кънев.

Радан Кънев подчерта, че вече събира подписи сред българските евродепутати за устен въпрос към Еврокомисията за проблемите с водата в Перник.

"В България се харчат стотици милиони по водни проекти, финансирани от ЕС. Резултатът е 130 хиляди българи без достъп до питейна вода, защото водата в Перник вече няма тези качества. Тревожна е перспективата за зимата, тъй като не се знае откъде ще има вода в града до снеготопенето. Надяваме се и на достатъчно сняг на Витоша”, каза Кънев и допълни, че очаква становище от страна на комисията в средата на януари. Според него страната ни може да търси съдействие в две посоки.

"Едната посока е подпомагане, включително финансово, за спешни мерки и поне временно решаване на проблема. Другата е помощ в разследването и установяване на причините как се стигна до тук.”

Водещи