Перничани с най-голям интерес към развиването на самостоятелен бизнес 29.08 | 12:53

Безработните в Перник търсят алтернативни начини за създаване на собствено предприятие

От Елена Кирилова

Перничани проявяват най-голям интерес към програмата за развитие на самостоятелен бизнес на безработни лица, съобщава БТА.

Основната задача на програмата е да насърчи подготвянето на проекти от хората, които са останали без препитание, обясни директорът на Областния информационен център Елена Цолова. По думите й може да се кандидатства за финансова помощ до 20 хил. лв., които да бъдат предвидени за създаване на собствено предприятие.

Цоолова подчерта, че повечето кандидати не могат сами да изработят проектните предложения, тъй като не познават различните регламенти и не могат да си позволят консултантска помощ, защото е прекалено скъпа за тях.

Друг проблем пред кандидатстващите е условието новосъздаденото предприятие да не реализира приходи по време на изпълнение на проекта. Трудности създава и сформирането на екипа, който да управлява проекта, тъй като екипът получава символично заплащане.

Елена Цолова твърди, че ежедневно в Областния информационен център има поне по две запитвания, а кандидатите са много ентусиазирани. Голяма част от тях обаче се отказват, след като им станат ясни условията.

Програмата предвижда и обучение на наетия персонал, закупуването на материали и оборудване, необходими за дейността на предпиятието, както и ремонт на помещенията, в които ще се извършва производствената дейност. Крайният срок за кандидатстване е 31 май 2013 г.

Водещи

Най-четени