Петков: Жалко, че съм в карантина и не мога да ида пред НС! Нови мерки са възможни 12.01 | 14:45

Аз като премиер ще взимам най-добрите решения за българската нация. Ако някой ме убеди в нещо - готов съм да слушам, но ен и под натиск, заяви премиерът

От iNews.bg

Премиерът Кирил Петков се включи по bTV, за да изрази позицията си по случващото се в момента пред Парламента, където нахъсвани от лидери на партия Възраждане протестиращи опитаха да щурмуват сградата. Те трудно бяха спрени от полицията, която видимо бе инструктирана да не използва сила. Ядро от здрави момчета от протеста срещу зелените сертификати им мерките даде як отпор на униформените, но постепенно напрежението се уталожи.

Съжалявам, че съм в карантина, иначе бих отишъл да говоря лично с хората. Уважавам гражданското право да се ходи по протести, заяви в началото на изявата си Петков. 

В дълбочина протестиращите нямат вяра в мерките срещу коронавируса. Това виждам. В петък трябва да ми падне карантината, защото имам бустерна доза и след това с увоволствие бих отишъл лично при тези хора на площада. Бих назначил работна група, която да има за цел да изясни какво се случва и какви да са мерките занапред.

Нужен е диалог. Нека тези хора излъчат свои преддставители и в диалог с нас да дадат свои предложения, които да са конструктивни. Нека разговорът да е експертен. Хубаво е по темата с пандемията да се изказват специалисти-вирусолози. Ако сред тях има такива - от наша страна ще се радваме да чуем идеите им за управление на ковид-обстановката. Пак повтарям - важното е да не запълним с болни интензивните легла в страната. 

Винаги съм готов да чуя исканията на всеки протестиращ. Не съм говорил с Рашков за случващото се към момента, защото бях в друга онлайн среща.

Аз като премиер ще взимам най-добрите решения за българската нация. Ако някой ме убеди в нещо - готов съм да слушам, дори да е за падане на зеления сертификат, но се вижда,ч е сега не му е времеето. Но не и на база на натиск и насилие. Единственото, което е важно е да се чуят всички мнения и накрая да се вземе адекватно решение. Под натиск няма да допусна да се решават фундаментални въпроси.

В момента случаите нарастват и е глупаво зеленият сертификат точно сега да отпада. Не бива фактите за заразата да се отричат. Ваксинацията е панацеята. Важно е бизнесите да работят, хората да не се ограничават, а да могат да се трудят, но не и на цената на човешки животи. Капацитетът ни е почти запълнен в болниците и трябва да се погрижим за мерки.

Нови мерки са възможни. Ако стигнем до 80 процента запълняемост на интензивните легла у нас, то тогава със сигурност ще въведем по-строги мерки срещу К-19.

Основният нии приоритет е да могат децата да ходят присъствено на училище. Особено малките ученици - тези до 4 клас.

Всички сме българи, стига сме се делили. Системата не бива да се затлачва, но в същото време децата е нужно да са в класните стаи, за да не изостават с уроците.

Аз не се чувствам зле и на базата на трите игли съм напълно здрав, работя усилено, макар и онлайн, снощи, например, до след полунощ. Добре съм

Още утре трябва да представим ясна позиция за справяне с петата вълна, обеща премиерът.

Водещи

Най-четени