Петков: Не държим да имаме министри, не държим да имаме министър-председател 25.09 | 10:30

Той подчерта важността на антикорупционните политики и необходимостта от премиер с обществено доверие – икономист или юрист, който да спазва основните политики, заложени в програмите на политическите сили.

От iNews.bg

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков обяви в предаването "Денят започва" по БНТ, че партията не се стреми към конкретни правителствени постове, но държи техните политики да бъдат част от управленската програма на България. Според него е важно програмата да включва визии за бъдещето на страната, младите хора, доходите, както и антикорупционни мерки.

"Не държим да имаме министри, не държим да имаме министър-председател, но държим политиките, които вярваме, че са добри за България, да бъдат част от програмата за управление," подчерта Петков.

Кирил Петков коментира и настоящата политическа ситуация, отбелязвайки, че липсата на доверие между партиите не е пречка за съставяне на правителство. Той даде пример с държави като Италия и Франция, където съществуват модели на управление без взаимно доверие между политическите сили.

"Ако имахме доверие с партиите, с които работим, нямаше да ходим на следващи избори," каза Петков. "Това, което предлагаме пред българските граждани, е модел, при който може да има управление, без партиите да си имат доверие. Този модел разрешава управлението без да се отива на нови избори."

Той подчерта важността на антикорупционните политики и необходимостта от премиер с обществено доверие – икономист или юрист, който да спазва основните политики, заложени в програмите на политическите сили.

По повод управлението на ПП-ДБ през последните девет месеца, Петков направи кратка равносметка, като отбеляза, че не е взето нито едно решение, подчинено на страх или корупция.

"Направили сме грешки, но никога не сме се ръководили от страх или корупция," заяви той. "Ние вярваме в нашата визия за България и действаме в нейния интерес. Ако ГЕРБ беше последвал нашите антикорупционни политики и реформите, договорени по Плана за възстановяване и устойчивост, ротацията щеше да се случи. Но те не изпълниха договорките."

Петков допълни, че ПП-ДБ има ясна визия за европейското бъдеще на България и е готова да работи с всеки, който споделя тези цели. Той отбеляза, че в политиката има хора и партии, които говорят хубаво, но не са готови да действат, когато дойде време за промяна.

Акцент на кампанията: инвестиции в бъдещето на България
Кирил Петков посочи, че кампанията на ПП-ДБ за предстоящите избори ще се фокусира върху инвестициите в хората, младите и бъдещето на страната.

"Връщаме се към основата на нашата политика – инвестициите в хората и бъдещето на България," каза той. "Безплатните детски градини и данъчните облекчения за младите семейства са само част от тази политика, която е в основата на нашата кампания."

Петков добави, че ПП-ДБ е готова да продължи борбата с корупцията, но приоритетът им в момента е насочен към подобряване на човешкия капитал и здравеопазването в България. Според него това ще бъде водещо в предстоящите политически битки.

Водещи

Най-четени