Петков: Прокуратурата проверява Лиляна Павлова 04.05 | 17:05

Причината за проверката била имот на плажа в Бургас

От Ралица Стоянова

Прокуратурата е започнала проверка по действия на бившия регионален министър Лиляна Павлова заради решение за продажба на имот  - земята под изгорялата Фрегата на плажа в Бургас. Това съобщи на пресконференция във Варна Румен Петков от БСП.

По думите му проверката трябва да установи дали действията на Павлова са административно нарушение или престъпление по служба.

Историята с терена под изгорелият вече кораб на бургаския плаж започва миналата. На 22 октомври собственикът на обекта внася предложение до областния управител на Бургас Константин Гребенаров, с което иска да купи имота. Той обаче е публична държавна собственост и за да бъде обект на сделка, трябва да се деактува в частна държавна собственост.

Още на следващия ден – 23 октомври, въпреки че трябват поне десет дни, за да бъдат подготвени всички документи, Гребенаров изпраща становище до МРРБ за преобразуването с един единствен мотив – желанието на собственика да купи терена. От МРРБ отговарят, че трябва мотивирано становище, което е изпратено на 19 ноември.

Според Петков тук започва поредица от престъпления на Лиляна Павлова. На 25 октомври тя изпраща  за съгласуване това предложение  до всички министерства с доклад и  проект за решение на МС за обявяване на имота за частна държавна собственост.

"Толкова бързаме да откраднем имота, че даваме срок, в който министерствата дори нямат физическо време да огледат всичко необходимо, за да дадат становище. Някои ще кажат, че това е административно нарушение. Не. Прави се с цел министерствата да нямат време да реагират”, каза още Петков.

Министерството на финансите успява да изпрати становище, с което се противопоставя на МРРБ и отказва имотът да бъде деактуван. Павлова обаче не се съобразява с това и в нарушение на правилника внася проекта за решение в първоначалния му вид на заседанието на МС от 12 декември.

В залата представителят на МФ – Владислав Горанов докладва забележките на МФ и решението е върнато от министерски съвет на вносителя – МРРБ за доработка.

"Лиляна Павлова обаче продължава в същия стил и на 17 декември изпраща същия текст, без да са отразени поправките, а именно че имотът не трябва да се деактува и не трябва да се продава. От стенограмата може да се види, че Борисов изрично подчертава корекциите да бъдат нанесени и Лиляна Павлова не възразява. И въпреки това тя не коригира решението и дава възможност на областния управител да продаде имота”, коментира Петков.

Според него прокуратурата трябва да постанови престъпление по служба за Павлова.

Водещи

Най-четени