Петкова: Няма спекулации с цената на тока за бизнеса 05.07 | 12:15

Не бива да се спекулира с темата за аварията на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

От iNews.bg

Няма спекулации с цената на тока за бизнеса. Това каза в "Здравей, България" на Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър професионалист и си върши добре работата.

Министър Петкова не отговори на обвиненията на бизнеса, че НЕК манипулира търгове в полза на голям енергиен играч на борсата. И препоръча за по-голяма прогнозируемост бизнесът да сключва дългосрочни договори за доставката на ток.

Петкова говори и за аварията на шести блок на АЕЦ :Козлодуй": "Не бива да се спекулира с темата за аварията на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Тя е една от най-сигурните в света и отговаря на най-високите стандарти за безопасност."

Министърката обясни, че няма никакъв проблем и хората не трябва да се притесняват. Според Петкова показаната реакция при подобна ситуация е добра - именно, че в централата има много добри експерти, които веднага са реагирали на аварията. "Имаше публичност за всичко, което се случи с Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви Теменужка Петкова. 

"Българският бизнес е изключително важен за нас. Той има възможност да получава намаление от цената на електроенергията още от края на 2015 година. Нашето правителство взе много ясно и категорично решение за това, бизнесът да може да използва държавна помощ, която европейското законодателство позволява. Тя е свързана с разходите, които се правят във връзка с енергията от възобновяеми енергийни източници, които влизат в компонента на цената на електроенергията”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Стотици са фирмите в България, които се ползват от тази отстъпка. В рамките на тази компонента отстъпката достига до 85%”, каза още тя.

По темата за придобиването на ЧЕЗ от "Еврохолд", Теменужка Петкова посочи, че подобен тип сделки се реализират от чешката държава и се реализират по чешкото законодателство. Българската държава няма как да влияе и въздейства на подобен тип сделки, поясни тя.

Петкова определи като спекулации твърденията, че Цветан Цветанов стои зад сделката.

Водещи

Най-четени