Петокласници двойкаджии ще преминават в горен клас 07.06 | 18:57

Учениците до 4-ти клас няма да повтарят годината. След седми клас ще се завършва основно образование

От Андриян Георгиев

Няма да повтарят годината учениците до 4-ти клас, а от 5-ти клас ще може да се преминава в 6-ти и с една двойка, но при условие, че ученикът има минимум четворки по  останалите предмети.

За основно образование да се смята завършен седми клас, а не както досега - осми, реши Народното събрание, съобщава БТА.

Депутатите приеха с 81 гласа "за", 13 - "против", и двама "въздържали се" на първо четене Закона за предучилищното и училищното образование, предложен от правителството.

ДПС и БСП гласуваха срещу закона, "Атака" се въздържа, ГЕРБ, "Синята коалиция" и трима независими депутати подкрепиха промяната на закона.

15 септември остава начало на учебната година. 

От учебната 2016-2017 г. на предучилищна подготовка задължително ще трябва да ходят децата, навършили 4 години. Дотогава тя е задължителна за петгодишните, ако учебната година съвпада с навършването на възрастта.

На училище - отново задължително, трябва да ходят до 16-годишна възраст и образованието започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето.

По решение на родителите в първи клас може да се запишат и 6-годишните. 

Водещи

Най-четени