Петокласниците на занималня - само ако искат 31.03 | 15:06

Очаква се от услугата да се възползват около 22 000 деца в страната

От Теодора Кокаланова

"Целодневното обучение за децата в 5-и клас ще бъде по желание, няма да бъде задължително".

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова във Варна. Министърът уточни, че средствата за осигуряване на занималня за петокласниците са заделени и се очаква от услугата да се възползват около 22 000 деца в страната. 

По думите й в София, Варна и Пловдив част от училищата ще имат проблеми с осигуряването на база за провеждането на занятията.

Министърът на образованието засегна и темата за акредитацията на университетите през 2015 г., която ще се извършва по нови правила. Тя уточни, че е предвидено критериите за оценка на университетите да бъдат 11, разпределени в три групи.

Според министър Клисарова при оценяването на учебния процес ще се има предвид и броят на преподавателите на основен договор в съответното учебно заведение. В специален раздел ще бъдат  обособени критериите за развитие на научна дейност в университетите, информира БТА. Там ще се има предвид и броят на публикациите на преподавателите.

Министерството планира още да се вземе предвид и реализацията на младите хора на пазара на труда по специалността им. "До две седмици Стратегията за развитие на висшето образование ще бъде внесена в Министерския съвет", уточни проф. Клисарова. Тя посочи, че в този документ е заложено осъществяване на връзка между университетите и бизнеса.

Освен това с приемането му ще бъде поставен специален акцент върху качеството на обучението. "Идеята е в бъдеще точно от този критерий да зависят поне 20% от субсидията за университетите", посочи министърът.

В морския град проф. Клисарова присъства на откриването на нов Център за електронно обучение в Икономическия университет. Ректорът на учебното заведение Пламен Илиев посочи, че инвестицията е 700 000 лева. Новият център дава възможност за промяна при кандидатстудентските изпити.

Според Илиев те ще се провеждат по електронен път и през цялата година. Министър Клисарова уточни, че това е първият университет в страната, който въвежда такава модерна услуга. Според нея кандидатстването по електронен път ще облекчи, освен младите хора и техните семейства, които ще пестят време и пари. По думите й новата услуга ще привлече допълнително към университета и кандидат-студенти от чужбина. 

Министър Клисарова каза още, че заради евроизборите 26 май е обявен за неучебен ден. Това, по думите ѝ, налага изпитът за външното оценяване по обществени науки и гражданско образование на седмокласниците да се състои на 29 май. 

Водещи

Най-четени