Петър Москов: На България й е нужно същото управление като в Полша и Унгария 30.09 | 18:34

От iNews.bg

Консервативно обединение на десницата" (КОД) ще учреди местна структура в Пловдив днес, в 18ч. По тази причина, на пресконференция в града участваха лидерът на партията - Петър Москов. Човекът, заставащ начело на местната организация, е бившият общински съветник от Реформаторския блок Пепа Деведжиева, която явно не се притеснява да смени партийната принадлежност в опит пак да е в "играта". Тя също застана пред медиите, заедно с д-р Любомир Конов. Те говориха за идеите на партията, за нейните цели и за посоката, в която трябва да тръгне според тях управлението на България.

По думите на Петър Москов, партия КОД е "платформа, която цели да върне консервативното дясно в политиката". Той обяви, че България има нужда от дясна алтернатива, понеже такива движения липсват. Изказано беше и негативно мнение за управлението на ГЕРБ. Москов заяви, че най-големият проблем на водещата партия в момента е липсата на цели. " Едно управление трябва да има посока, а от самото си създаване, в ГЕРБ има идеологическа безпътица”, подчерта лидерът на КОД.

На пресконференцията бяха обсъдени и протестите от последните месеци. Петър Москов се опасява, че това може да доведе до още по-голяма загуба за дясното в България. "Независимо какви са целите на протеста, ще се засили лявото движение в обществото. На нас това не ни харесва и трябва да има дясна алтернатива. Другото име на консервативното е нормалост. От Код обявиха, че желаят да се проведе разговор между тях и патриотичните партии в България, понеже независимо от отношенията на отделните членове, в основата си те споделят едни и същи ценности и идеи. При въпроса защо предлагат ръка на партии, които са част от управлението на ГЕРБ, при положение че се цели промяна, Москов отново каза, че КОД е платформа за обединение на тези ценности. По негови думи, с ВМРО И НФСБ се доближават в идеята си, че най-важни трябва да бъдат националните цели, а не наднационални такива. "Иска ми се България да има същото управление като Полша и Унгария."

Предложенията, които КОД ще отправи към партиите, с които планира да работи, са четири- възстановяване на държавността, реда и личната сигурност, връщане на икономическата свобода, коренна промяна на начина, по който изглежда социалната система и защита и отстояване на християнските ценности. За Петър Москов това са най-важните ценности, които трябва да отстоява една дясна партия в България. "Целта на КОД е да има набор от политики. Без съсредоточаване върху това дали аз мога да си стисна ръката с господин Каракачанов. Говорим за абсолютната нужда. Аз съм в политическия живот от много време. Смисълът на политиката е да търси общо и да обединява. КОД не е претенция, КОД е платформа."

"Посткомунистическата олигархия превърна България в това, което е. Същите хора, които обясняваха как ще построят комунизма, сега строят капитализма." С тези думи, лидерът обясни защо, според КОД, се налага в законите да съществуват ограничения за хората, подпомагали преди години социалистическия режим, както и за техните съпрузи и наследници. По този начин се цели постигането на истинска демокрация, а не управление от "комунистически олигарси". "Това, че няколко хора с пари, като Божков, като Прокопиев, могат да обърнат властта означава, че системата в която живеем не е демокрация", подчерта Москов.

  Друга промяна, желана от КОД, е налагането на образователен ценз за гласуване. Според Москов това не е нарушаване на човешки права, а именно обратното- гарантират се правата на образованото население. Точните му думи бяха: "Не приемаме, че човек, който не може да напише името си на бял лист може да каже как ще се казва следващият министър председател.".

По повод учредяването на местната структура, Москов заяви, че амбициите за Пловдив винаги са били големи, но амбициите на Пловдив са по-големи от тези на всяка политическа партия. Той представи човекът, който ще застане на чело в града- Пепа Деведжиева, която от своя страна коментира политическите настроения в Пловдив. "Пловдив се слави като синя столица, но той не търси дясно управление. И той залита по либералното. Мисля, че сега е моментът ние да се появим и да разкажем за нас".

Водещи

Най-четени