Петър Москов: Няма да отстъпя за обединението на болниците 22.05 | 14:57

Болните се нуждаят от комплексно, не от фрагментарно лечение, заяви министърът в Русе

От iNews.bg

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е категоричен, че няма да се поддаде на натиска на работещите в онко и психо диспансерите, които протестират срещу решението на министерството да се обединят с общинските многопрофилни болници, за да се създаде възможност за комплексно медицинско обслужване на пациентите.

"Единственото, от което няма да отстъпя, е да гарантираме на пациента комплексно обслужване. От следващата година НЗОК няма да финансира фрагментирано лечение". Това заяви здравният министър при посещението си в многопрофилната болница в Русе и онкологичния център в града, чиито стопански и административни дейности също ще бъдат слети.

Персоналът на русенската онкология е сред протестиращите срещу болничната реформа в страната. Москов се срещна с представители на онкоцентъра и с пациенти, за да чуе притесненията им по повод предстоящото обединение на двете медицински заведения.

Министърът убеди ръководствата, че всеки един случай ще бъде решаван съобразно спецификата си - поотделно и индивидуално, и ги покани на разговор през следващата седмица, за да решат заедно конкретните проблеми, съобщи пресцентъра на здравното министерство.

Москов обаче бе категоричен: "Единственото, от което няма да отстъпя, е да гарантираме на пациента комплексно обслужване. От следващата година НЗОК няма да финансира фрагментирано лечение", отсече той.

След което декларира, че наистина иска да се проведе истински публичен дебат за реформата, дори той да бъде "изострен и емоционален". "А не решението да бъде взето някъде в коридорите на властта", увери здравният министър.

 

 

Водещи