Петър Славов: Финансовият министър да блокира сделки, но с контрол от съда 03.04 | 15:53

Предложението на ГЕРБ за промените в НПК не е обсъждано на коалиционен съвет

От Кристиан Костурков

Всеки народен представител може да внесе или да оттегли законодателно предложение. Това си е негово правомощие по Конституция. Въпросът е, че има подписано коалиционно споразумение за съществените неща и те би трябвало да се гледат на коалиционен съвет. Това в случая очевидно не беше направено и доведе до нашето остро противопоставяне. Иначе тези неща щяхме да ги кажем на коалиционен съвет и да потърсим някакви по-разумни и взаимоприемливи текстове. Тъй като това не беше направено, ние от РБ, нямахме друга опция освен в пленарна зала да се противопоставим. Така коментира пред iNews депутатът от Реформаторския блок (РБ) Петър Славов предложението на ГЕРБ за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) главният прокурор или определен от него заместник в изключителни случаи да може да спира за 48 часа съмнителни бизнес сделки. В последствие обаче в пленарна зала това предложение беше оттеглено.

"Настояхме и за друго – ако предложението не бъде оттеглено, поне да бъде поет ангажимент, че не прокуратурата, а министърът на финансите ще има подобни правомощия. Той подлежи на парламентарен контрол и редът е съвсем различен в такъв случай" каза още Славов. Той смята и че работата на прокуратурата не е да се меси в гражданските сделки, а да търси извършване на престъпление по реда на НПК и да ги преследва. Всичките тези неща, които можехме да сме си изговорили на коалиционен съвет, ние ги казахме в зала пред цялото общество. Но мисля, че е хубаво, че се чуха и се надявам и че повлияха за това да се оттеглят тези предложения, които бяха откровено опасни, категоричен е Славов.

По думите му мярката за спиране на сделка за 48 часа може да повлияе негативно и отблъскващо на бизнеса и инвеститорите. "Първо, не е казано колко пъти може да бъде наложена тази мярка – 10 пъти, 100 пъти... Тогава 48-те часа могат да станат 1 година. Няма никакво ограничение последователно колко пъти тя може да бъде налагана. Второ, няма съдебен контрол върху нея. В края на краищата, когато се налага, това трябва да почива на доказателства и обективни съображения. Кой може да прецени това, освен съда?", риторично попита Славов.

Когато няма съдебен контрол, на практика оставаме с мнението на прокуратурата и всичко свърша там. Няма възможност човек да се противопостави според реда в една правова държава. Проблемите бяха много, радвам се, че предложението беше оттеглено и силно се надявам да не бъде внесено в същия му вид между двете четения. А да претърпи някаква смислена трансформация, за да може наистина да служи за извънредни ситуации, което от ГЕРБ опитаха да обяснят. Нека да има възможност за такова блокиране на сделки за военно-промишления комплекс, телекомуникационни компании и др., но мярката да служи при много извънредни случаи и при много ясно разписани хипотези и доказателства, които да са налице, за да се приложи такова нещо. И задължително със съдебен контрол, категоричен е Славов.

Известна подкрепа за предложенията на ГЕРБ изказа и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. "Аз не съм юрист и в случая не мога да коментирам подробно. Но има конкретни основания в момента да се възползваме и от такава мярка. Тъй като залогът е много голям за икономическата и финансова стабилност", заяви тя.

Внесените от депутати на ГЕРБ предложения за промени в НПК разбуниха духовете по отношение дали това не представлява бламиране на правосъдния министър Христо Иванов и дори на премиера Бойко Борисов. По тази тема Румяна Бъчварова заяви, че се надява това да не означава бламиране на Иванов и съответно премиера. Но отказа допълнителен коментар с думите, че внесеното предложение не е обсъждано в коалиционния съвет.

Председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, който е и един от вносителите на оттегленото вече предложение, че целта на предложенията е била да провокира дебат по темата и отрече това да е атака срещу правосъдния министър. Цветанов обеща, че ГЕРБ твърдо застава зад Христо Иванов и предложенията изменения и реформи, които ще направи. Това обаче не означава, че парламентарната група на ГЕРБ няма да участва активно в законодателството и да не внася свои предложения за изменения и допълнение на нормативната уредба.

Радан Кънев също се съмнява, че целта на предложенията е насочена по някакъв начин към правосъдния министър. "Ако приемем, че има бламиране, то е бламиране на премиера. Аз искрено вярвам, че групата на ГЕРБ подобна смелост няма", коментира Кънев. Той припомни и че премиерът Бойко Борисов твърдо е застанал зад Христо Иванов и неговите намерения за съдебна реформа.

Самият министър на правосъдието също не приема действията на депутатите от ГЕРБ като атака лично срещу него. По-скоро той приема това като надпревара между различните партии, тъй като всички искат да участват в съдебната реформа. Иванов потвърди отново и че не подлага на съмнение подкрепата на Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени