Петър Стоянов: София има особена мисия на Западните Балкани 13.02 | 09:46

Претърпяхме много разочарования последните 100 години, да се възползваме от новия шанс, казва президентът (1997-2002)

От iNews.bg

България има интерес страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС, заяви пред БГНЕС президентът Петър Стоянов /1997-2002 г./.

Той припомни, че България успя да стане член на ЕС много преди всички останали страни от този регион, за изключение на Словения. Според него София има особена мисия на Западните Балкани.

"Ние имаме историческа мисия. Нашата политика спрямо този регион трябва да бъде изключително отговорна. През последните 100 години претърпяхме много разочарование, такава беше историческата ни съдба, но е крайно време да спрем да се оплакваме и да се възползваме от новия шанс. България, вече член на ЕС, може да влияе на процесите на Западните Балкани. Нашият интерес е те да бъдат част от ЕС. Това съм го казвал и преди 20 години, то е актуално и сега", подчерта президентът Стоянов.

БГНЕС припомня, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. темата за разширяването на съюза със страните от Западните Балкани беше включена в дневния ред на Брюксел. Тази заслуга на София беше призната както от водещите сили в ЕС, като Германия начело с канцлера Ангела Меркел, така и от балканските държави.

Благодарение на усилията на България и подписания Договор за добросъседство и приятелство с Македония /август 2017 г./ започна процеса на нейното изваждане от изолация и приемането й в НАТО. Това съдейства за регионалната сигурност и стабилизацията на сегашните граници, които някои сили в и извън Балканите се опитват да променят.

Българската инициатива за Западните Балкани в ЕС е заявена като приоритет и от настоящото хърватско председателство, което ще организира през май среща на върха по темата. Тогава се очаква да се погледне и по-благосклонно на спрелия процес с разширяването на Евросъюза заради решението на Франция и нейния президент Еманюел Макрон от октомври 2019 г.

Водещи

Най-четени