Пешеходните пътеки - немаркирани и невидими 09.04 | 15:44

Трябва да се освежат и да се сложат пътни знаци, констатират от МВР

От Андриян Георгиев

Освежаване на маркировката и сигнализирането на пешеходните пътеки с пътни знаци е наложително в цялата страна. Това са констатирали от МВР при проверките на 2 390 пешеходни пътеки в цялата страна.

Целта на проверките била осигуряването на по-голяма безопасност на пешеходците. 

Полицаите са препоръчали обособяване на 129 нови пътеки и са изготвили 344 сигнални писма до общините, областните пътни управления и районните пътни служби. 

Според местоположението на пешеходните пътеки, което определя и тяхното сигнализиране, са предложени мерки за обезопасяването им в няколко насоки: 

- Освежаване на маркировката - във всички области; 

- За 89% от пешеходните ленти е необходимо сигнализирането им с пътни знаци. Препоръчано е при очертаването на пешеходните пътеки да се ползва червена светлоотразителна боя; 

- За 2/3 от 28-те области в страната е необходимо обезопасяването на пешеходните пътеки с изкуствени неравности, както и с допълнително двустранно и насочено осветление; 

- Използването на конзолни светофари с по три секции, едната от които с графично изображение на пресичащ пешеходец, се счита за целесъобразно в повече от половината от областите - 57%. Същият е относителният дял и на регионите, в които е уместно пешеходните пътеки да се преработят като "повдигнати". 

- Инсталирането на светофарни уредби е препоръчано за 10,7% от пешеходните пътеки.

Водещи

Най-четени