Пешеходци вместо паркоместа на „Витошка“ 02.03 | 15:59

Свободната от автомобили зона се удължава между "Алабин" и "Ал. Стамболийски"

От iNews.bg

Паркоместата няма да заемат тротоарите и те ще останат изцяло за пешеходците, съобщи зам.-кметът на Столичната община по направление "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев. Първата промяна вече се прави на бул. "Ал. Стамболийски", където паркоместата  са разчертани успоредно на пътното платно, а не както до момента под 45 градуса. Това реално ще намали броя им с около 10  На  ул."Съборна"  автомобилите вече ще спират само от едната страна и само на пътното платно, а не както до момента и върху част от тротоара. Промяната  ще става поетапно, а идеята е след време тя да стане зона изцяло свободна от автомобили.

Заместник-кметът представи проектите за промяна на движението в центъра на София. От 3 март 2018 година бул. "Витоша" в  участъка  между  ул."Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски" се затваря за преминаване на автомобили. Трамваите ще продължат да се движат по настоящите си маршрути. Променя се посоката на движение на автомобилите по три улици - "Позитано", "Лавале" и "Княз Борис Първи".

Предстои цялостна реконструкция на площад "Света Неделя", каза Крусев. Той подчера, че е направена симулация как затварянето на бул. "Витоша" ще се отрази на целия трафик. Според анализа на специалистите не се очаква в района на има проблем. Броят на паркоместата, които ще бъдат закрити в този район е 11. Ще се промени и схемата на паркиране около площад "Народно събрание". Ще се опитаме да въведем ред там, каза Крусев. Ще има повече озеленяване, а броят на паркоместата ще бъде намален с 14.

2036449

Водещи

Най-четени