Пешеходците гневни на шефа на КАТ, искат извинение и оставка 19.04 | 19:04

Причината е изказване на Рановски, че хората нямат предимство на зебра пред колите

От Ростислава Иванова

Много граждански организации, свързани с правата на пешеходците и жертвите по пътищата скочиха срещу непремереното изказване на началника на "Пътна полиция" към МВР комисар Бойко Рановски, че не пешеходците, а колите са с предимство на зебра. Те му поискаха оставка и настояват да се извини на пешеходците, още повече, че думите му са и в разрез със Закона за движение по пътищата, който изрично посочва, че на пешеходна пътека превозните средства не са с предимство, тъй като хората са по-уязвимата страна.

Гневната реакция бе провокирана от изказването на Рановски в интервю: "Самите пешеходци трябва да знаят, че това, че пресичат на пешеходната пътека, не ги прави с предимство пред моторните превозни средства".

"Това е в разрез със Закона за движение по пътищата. В него е разписано, че водачите трябва да предприемат действия за безопасното преминаване на пешеходците", коментира за Фокус Мариела Китова, координатор на Сдружение "SOS-ПТП" за Югозападна България. Тя допусна, че шефът на КАТ може би не е преценил добре евентуалните негативни последици от него за обществото.

Китова припомни, че до този момент Рановски е имал "отговорно и професионално поведение с оглед длъжността, която заема. "Ние като неправителствена организация, развиваща дейности за намаляване броя на пострадалите и подобряване пътната безопасност, като цяло сме одобрявали неговите действия", каза тя.

Според нея сегашното поведение на комисаря "уронва престижа на "Пътна полиция" и МВР представлява; дава лош пример и създава предпоставки за иницииране на неприемливо поведение от страна на водачите, вместо да насърчава към по-толерантно и разумно поведение на пътя от страна на всички участници в движението".

"Подобни изказвания са изключително опасни, особено като се има предвид броя на загиналите и тежко пострадали пешеходци, както и основните причини за настъпване на тези инциденти", категорична е тя.

Междувременно няколко организации изпратиха отворено писмо до Министерския съвет с искане комисар Рановски да поднесе извинение на пешеходците и да си подаде оставката. Писмото е подкрепено от Сдружение SOS-ПТП, Фондация "Безопасни улици от Валя”, "Аз съм бъдещето, не ме убивай", "Движение за социални права", "Дружество на инвалидите" и Клуб "Безопасни улици".

 

Те настояват и за публично опровержение от шефа на "Пэътна полиция", тъй като с изказването си е омаловажил правата на пешеходците в качеството им на най-уязвими участници в движението.  

Водещи

Най-четени