Писанчев: Основната заплаха за България е икономическата криза 19.07 | 10:22

ДАНС ще се фокусира върху финансовите и икономическите престъпления

От Елица Елефтерова

Основната заплаха за България е кризата. Това заяви от трибуната на Народното събрание Владимир Писанчев, чиято кандидатура за председател на ДАНС се обсъжда в момента от депутатите.

Според него това е основната заплаха за българската сигурност, защото икономическата криза увеличава престъпността. По думите му именно заради нея масово хората обедняват, повишава се безработицата, намаляват възможностите за развитие на бизнеса, отчита се спад на бременността. В същото време се увеличават престъпленията, корупцията и други.

По тази причина Писанчев смята, че е важно ДАНС да се насочи към финансовите и икономическите престъпления. Оттук идвала и важността да се работи по-активно, съвместно с НАП, за да се увеличи събираемостта на данъците и да се ограничи контрабандата.

По думите му тероризмът е реална заплаха за България, затова било важно да сме готови да реагираме адекватно на заплахите. Според него трябва да се работи за ограничаване на този тип рискове, а ДАНС трябва да развие капацитета си в тази област.

Той посочи, че у нас функционирал етнически модел на толерантност, но въпреки това имало и групи на националистическа и религиозна основа, което също създавало проблеми. В тази връзка ДАНС трябвало да изготви мерки за превенция срещу етнически сблъсъци и религиозен екстремизъм.

По отношение на преминаване на структурата ГДБОП към ДАНС, Писанчев коментира, че двете агенции ще запазят действията си и ще са независими в специфичната си работа, но ще се ползват от обща администрация.

Министерството на финансите ще даде допълнително пари за това сливане на агенциите, като при създадената организация този процес ще приключи до декември 2013 година.

Според Писанчев ДАНС трябва да засили съвместните действия на Балканите, за да се спре трафикът на хора и наркотици.

Съветът по национална сигурност към Министерския съвет ще съгласува дейностите на ДАНС и МВР.

Писанчев коментира, че 90% от работата на агенцията е неизвестна за хората, затова било нужно да се подобри медийната политика.

 

Водещи