Писанчев иска ДАНС да бори кризата, корупцията и контрабандата 16.07 | 17:48

Представи концепцията си за управление на агенцията

От Филипа Тодева

Кандидатът за председател на ДАНС Владимир Писанчев представи концепцията си за управление на агенцията. Основните приоритети в работата на ДАНС, ако бъде избран Писанчев, ще са свързани сфинансовата сигурност и с борбата с корупцията, контрабандата и наркобизнеса.

Според него основният риск и заплаха за националната сигурност в момента е икономическата криза, защото намалява потенциала на държавата да управлява нейните функции и забавя икономическия растеж.

"Това изисква насочване на ресурса на агенцията в посока разследване на икономическите престъпления и корупцията", посочи той, като обърна особено внимание на ДДС измамите, престъпления, свързани с акцизните стоки, прането на пари, контрабандата, данъчните измами, начините на усвояване на еврофондовете и корупцията, предаде БТА.

Владимир Писанчев смята, че прехвърлянето на звено "Борба с организираната престъпност" към Агенцията ще спомогне съществено за работата, защото корупцията и организираната престъпност са взаимно свързани, те създават верига, която води до значителен ефект върху националната сигурност.

Той предвижда БОП и контраразузнаването да са две отделни служби под една шапка с обща администрация. Информацията и дейностите на двете служби обаче остават разделени, независими една от друга, като потоците на информация и обработката им са независими.

Водещи