Писмото на "достойните прокурори" обект на вътрешна проверка 15.05 | 10:57

Информацията не била разпространена от ДАНС, твърди Райков

От Ивелина Георгиева

Изпратените тази нощ документи на електронните пощи на медиите от анонимни прокурори не са били разпространени от ДАНС. Това каза премиерът Марин Райков в началото на правителственото заседание.

Той посочи, че днес е имал спешна среща с председателя на родното ФБР Красимир Казаков във връзка с изтеклата информация. На нея той е бил уверен, че изпратените документи не са изпратени от неговата служба.

Независимо от това Райков е разпоредил вътрешна проверка по случая, която до края на деня трябва да приключи с конкретен доклад, а резултатите от нея той е поискал на бюрото си.
"Недопустимо е изтичането на информация от страна на институции, които са призвани да опазват реда и законите в държавата", подчерта министър-председателят.

Според него е изключително важно да бъде установено по един безспорен начин откъде и как е изтекла тази информация.

Райков е поискал също така да стане ясно дали съдържанието на тези документи разкрива някаква информация, която би застрашила хода на досъдебното производство.

"България е правова държава, има действащи институции, които в съответствие с върховенството на закона трябва да се произнесат и ясно да определят отговорностите по този казус", каза той.
От изключителна важност за стабилността на държавата в момента е да не се хвърля сянка на съмнение върху самия изборен процес, за чието протичане имаме ясните оценки и на ЦИК и на наблюдатели, допълни премиерът.