Пияните не са повече по празниците 22.12 | 10:41

В отрезвителя обикновено попадат не много желани от обществото хора

От Цанка Донкова

За разлика от миналогодишните коледни и новогодишни празници няма увеличение в броя на приетите в отрезвителното хора. Това заяви началникът на група "Отрезвител" към СДВР Емил Димитров, в интервю за БТА.

В отрезвителя обикновено попадат не много желани от обществото хора, които злоупотребяват с алкохола. Те могат да се разделят на лица, които изпадат в безпомощно състояние след злоупотреба с алкохол, спирт или други химични вещества, както и на такива, които след употреба на алкохол стават много агресивни, отмъстителни и неспособни да преценят поведението си, което понякога е с висока степен общественоопасно", посочи още Димитров.

През зимния период обаче се наблюдава като цяло повишаване на броя приети.

"Особено в събота и неделя, сякаш пиещите предварително се уговарят да се напият. Имали сме едновременно по 13-14 човека само за съботи и неделя, което е относително висок брой. Най-тежкият месец през тази година беше октомври - 71 преминали през отрезвителя. За цялата година 567 злоупотребили с алкохола са престояли в отрезвителя повече от 12 часа", уточни Димитров.

Не се наблюдава тенденция броят на прекалилите с алкохол да е сред младите.

"В общи линии контингентът ни е от над 30-годишни. Рядко има по-млади хора. Изненадан съм, че има доста агресивни хора над 50-годишна възраст, които злоупотребяват с алкохол до такава степен, че посягат на най-близките си хора - съпруга, родители, деца", заяви Димитров. Като цяло повечето преминали през отрезвителното са мъже. Общо 653 души са били приети, като 565 от тях са били мъже. През миналата година тенденцията е била същата. От преминалите 70% са със средно или с по-ниско образование.

В някои от случаите хората са в изключително тежко здравословно състояние и не могат да останат в отрезвителя. Тогава те трябва да бъдат приети в лечебно заведение.

Началникът на група "Отрезвител" към СДВР уточни, че хората често страдат заради смесването на различни алкохолни напитки. Не рядко идват препили с алкохол "менте". Отрезвителното разполага с 25 легла. Престоят в него струва 35 лева за 24-часов престой.

"Той се плаща от всеки, който има възможност, но това са редки случаи. За тези, които не притежават нищо и нямат възможност да платят, престоят се плаща от Столичния общински съвет. Имаме скромен бюджет от близо 35 хиляди лева за година, предвидени за консумативи, поддръжка, леглова база", уточни Димитров.

Водещи

Най-четени