Пламен Орешарски ще се бори с цената на тока 19.06 | 14:12

Депутатите одобриха плана за действие на кабинета

От Ивелина Георгиева

Правителството получи зелена светлина от парламента да се бори с увеличението на тока. Със 107 гласа  и един въздържал се Народното събрание прие плана "Орешарски”, който цели подобряване на социалната сфера, пазара на труда, индексацията на пенсиите. В него са включени и мерки за подобряване на процедурите за обществени поръчки. В плана се предвижда и подобряването на бизнес средата, усвояване на еврофондовете, борба с контрабандата и изработване на нов Изборен кодекс.

В гласуването участваха парламентарните групи на БСП, ДПС и "Атака”. ГЕРБ не присъстваха в пленарната зала, както вчера обяви лидерът им Бойко Борисов. Това беше разчетено от левицата като отказ да се решават проблемите на хората, както и като опит бившите управляващи да яхнат протестите.

"Стремили сме се всички тези мерки да не натоварят допълнително разходната част в бюджета, изтъкна премиерът Пламен Орешарски по време на дебатите.

Освен овладяване на увеличението на тока, правителството обещава и нова методика за ценообразуване.

Пакетът от социални мерки включва увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 на 310 лева, финансово подпомагане на домакинствата с първокласници чрез увеличаване на еднократните целеви помощи от 150 на 250 лева и разширяване на системата за енергийно подпомагане.

Екшън планът залага и на увеличаване на минималната работна заплата след съгласуване с Тристранния съвет за сътрудничество и овладяване на ръста на безработицата. Орешарски ще предложи на социалните партньори минималното възнаграждение да се увеличи от 1 октомври.

Въвеждане на швейцарското правило за индексация на пенсиите от 2014 г. предлага още правителството. Пакет от мерки за защита на потребителите от монополите, функционално укрепване и повишаване на административния капацитет на регулаторните органи обещават управляващите. Това ще стане чрез законодателни промени, които трябва да са готови до декември 2013 г.

С цел по-добър бизнес климат премиерът предлага законодателни промени в посока намаляване на административната тежест.

Орешарски се ангажира до края на август да бъдат изплатени всички задължения на държавата към бизнеса, а за малките и средни предприятия да има облекчен достъп до евтин финансов ресурс чрез Българската банка за развитие.

Екшън планът включва и решителни мерки за борба с контрабандата и противодействието на нелоялната конкуренция. Премиерът обеща силовото министерство да усили работата си в борбата с битовата престъпност.

Водещи

Най-четени