Планината е забулена в благородство 16.02 | 11:16

600 доброволци спасяват животи всеки ден

От Теодора Кокаланова

Доброволни отряди на Планинската спасителна служба вадят затрупани хора от лавини, спасяват пострадали при наводнения и наранени от заметресения. За тях тази проява на благородство е нормално ежедневие и не получават и 1 лев затова.

В България тези хора са над 600. От началото на ски сезона случаите в Банско са над 800. Контузиите по пистите обаче съвсем не са единственото занимание на планинските спасители. Тези момчета спасяват човешки животи, поставяйки собствените си в риск.

Присъщо тяхно качество е скромността. Окачествяват това си ежедневие като "нормално". Издирват изчезнали в планината хора и затрупани от лавина скиори. Ветераните в спасяването, със таж над 30 години, са около 50 души. Тяхното благородство се оценява на скромните 700 лв.

Останалите 600 спасители на снежните ад получават заплащане само през зимата. През лятото, с цел по-големи доходи, се отдават на други професии.

И тъй като закон за доброволческия труд в България няма, дали доброволецът ще отиде в планината, за да помогне на поредния пострадал, зависи от работодателя му. Доскоро държавата е позволявала на тези момчета да отсъстват от работа 5 дни годишно, но вече не е така, обясняват от Червения кръст.

Друг проблем е фактът, че не всички бази разполагат с добра и съвременна техника. На места спасителите дори сами осигуряват екипировката си. В трудност се превръща и наличието на хеликоптер. Разчита се единствено на правителствения. Разрешението за ползването му обаче, отнема часове, уточнява Нова телевизия.

Водещи

Най-четени