Планират 10% съкращения на служители в затворите 27.01 | 16:25

От правосъдното ведомство казват, че преструктурирането ще засегне основно администрацията

От Филипа Тодева

Ще има 10% съкращения на щатовете в Централното управление на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията". Това каза зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, цитиран от БТА.

След среща между синдиката на надзирателите и представителите на правосъдното министерство стана ясно, че нощният труд и времето на разположение на служителите ще бъдат плащани от януари. Янкулов добави, че в системата тече процес на оптимизация на структурите – обединяване на звена с цел съкращаване на ръководни и административни длъжности. Съкращенията обаче ще са минимални при служителите, които работят на терен.

След разговорите в правосъдното ведомство лидерът на синдиката Иван Петров уточни, че повечето от исканията на служителите на затворите ще бъдат изпълнени. По въпроса с поправителния дом в Бойчиновци, зам.-министърът заяви, че действията на ведомството не са наказателна акция срещу дома с цел преустановяване на съществуването му, каквито твърдения изказаха негови служители.

По думите на Янкулов министерството се стреми да оптимизира капацитета на базата в Бойчиновци. Проверката в дома е започнала след препоръка от последния доклад на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията. От министерството са предложили образуване на дисциплинарно производство срещу началника на дома, а разследването ще извърши независим дисциплинарно-разследващ орган.

Водещи

Най-четени