Платеното майчинство може да не мине 28.04 | 14:05

Синдикатите признават, че бизнесът няма такава нагласа

От Ивелина Георгиева

Синдикалистите от КНСБ не са обнадеждени, че предложението им за увеличаване на платеното майчинство с по шест месеца за майката и обезщетенията за бащата при отглеждане на дете до 8-годишна възраст ще мине на утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Увеличението на платеното майчинство с по шест месеца е един насипан сбор от предложения на социалните партньори, като всяко е само за себе си", коментира вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Предложенията са били обсъдени няколко пъти в парламентарната комисия по труда и социална политика, за да се прецени дали има възможност да се срещнат различните браншове и да намерят пресечни точки. "Предложенията са диаметрално противоположни по своето съдържание и цели", коментира Христов.

Според него предложението им ще остане без никакви последици на утрешното заседание на социалните партньори, защото няма нагласи от страна на бизнеса то да бъде прието. Синдикалистът обясни, че КНСБ предлага отпускът да стане платен от неплатен, какъвто е в момента. Той ще може да се ползва на части и от двамата родители. "Дали това ще се случи или не изниква фундаменталният въпрос, от къде ще дойдат средствата за заплащане на този отпуск. Ние не бихме възразили от възможността той да бъде превърнат в осигурителен риск", коментира Чавдар Христов.

Той уточни, че синдикатите категорично няма да приемат предложението на работодателите да отпадне платеният годишен отпуск, който се натрупва по времето, когато майката ползва двугодишния платен отпуск за отглеждане на малко дете, защото липсва, каквато и да е логика в това предложение, тъй като трудовото правоотношение продължава. "Това предложение не е правно, нито е логично обосновано, нито е съобразено с демографските процеси в страната", каза вицепрезидентът на КНСБ. Той поясни, че КНСБ отправя предложението шестте месеца да станат платени, защото не се стимулира през неплащането ползването му. Идеята му е в това той да се ползва, допълни синдикалистът.

Водещи

Най-четени