Плащаме за градски транспорт в София на брой спирки или на километър 05.07 | 19:11

Системата за електронно таксуване трябва да е готова до края на 2017 г.

От iNews.bg

От 2018 г. софиянци и гостите на града ще плащат за возенето си в градския транспорт на изцяло нов принцип. Идеите са различни, но основните са цената на билетчето да зависи от броя изминати спирки, време за пътуването или километър изминато разстояние. Това стана ясно от думите на общинския съветник от ДБГ и Реформаторския блок Стефан Марков пред Нова ТВ.

"Тикет-системата ще даде много по-справедливо тарифиране за гражданите и гостите на София. Таксуването може би ще бъде на брой спирки или време, като не е изключено и да е на километър. Обсъждат се различни варианти”, обясни той.

Приоритизирането на градския транспорт чрез ефективни трасета на буслентите и автономни такива за трамваите е също част от една нова система. В чужбина плащането е гъвкаво на база ползване и след това е възможно да платите безконтактно с телефон или с изпращане на СМС. Зареждането на картите онлайн е ключов момент, който ще улесни голяма част от младите хора и хората използващи онлайн разплащания, обясни още общинският съветник.

"По мое настояване и групата на РБ, системата е обвързана и със срокове - до 31 юли тази година трябва да стартира процедурата, а до 31 декември 2017 г. да готова и въведена в експлоатация”, каза Марков. И допълни, че не е важно просто да започне една процедура, а и кога ще приключи.

Водещи

Най-четени