Плащаме за престой в "синя зона" в София вече и в събота 08.02 | 15:14

Столичната община ще въведе и платена "зелена зона"

От Диана Цветкова

Столичната община явно е решила да "бори" проблема с паркирането като удължи времето за плащане в центъра и увеличи зоните със специален режим за престой.

Шофьорите в София ще плащат за "синя зона" и в събота, а в делничните дни платеният престой там ще се удължи. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за организацията на движението в столицата.

Паркирането в "синя зона" в съботните дни ще се заплаща в часовия диапазон между 8:00 и 14:00 часа. В работните дни пък платеният престой ще се удължи – от 8:00 до 20:00 часа, вместо от 8:30 до 18:30 часа, както е сега.

Въвежда се и втори платен пояс – "зелена зона", която ще е непосредствено след синята. Престоят в "зелената" зона ще е платен за времето между 8:00 и 18:30 часа в делничните дни, а един автомобил може да остане паркиран максимум 4 часа.

Извън двата пояса ще бъде обособена безплатна "жълта зона".

Проектонаредбата предвижда облекчения за собствениците на електромобили. Те ще паркират без такса в "синята" и "зелената" зона. За мотори пък ще се определя по едно безплатно паркомясто на всеки сто.

Ще се промени и размерът на глобите за слагане на "скоба". След като минат два часа от поставянето на устройството, собственикът на автомобила ще трябва да плати тройно, т.е. 30 лева. Ако работното време на зоната за платено паркиране пък изтече, колата ще бъде премествана принудително, за сметка на собственика.

Завишават се санкциите за неправомерно паркиране на места, предназначени за хора с увреждания. Нарушителите ще плащат между 300 и 500 лева вместо досегашните 100 лева.

За спиране или преминаване през паркове или градинки пък шофьорите ще плащат между 100 и 500 лева глоба. Сега размерът на санкцията е фиксиран на 500 лева.

Облекчение ще има за т. нар. маловажни случаи на нарушения. Когато те се установят в момента на извършването, шофьорът може да бъде глобен с квитанция в размер на до 10 лева.

Очаква се предложените промени да станат факт през лятото.

Водещи

Най-четени