Плащаме задълженията си към НАП в четири различни сметки 17.02 | 19:12

Избираме и за какво да отидат вноските ни

От Мая Александрова

Вече ще плащаме задълженията си към данъчните в четири различни сметки. Така ще можем да избираме за какво да отиват вноските ни. Можем да решим дали да отидат за задължения към общественото осигуряване, данък общ доход, допълнителното пенсионно или за здравното осигуряване, предаде Нова телевизия.

Това решиха депутатите след като Конституционният съд обяви, че единната данъчно-осигурителна сметка, въведена от финансовия министър и вицепремиер в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков, нарушава правата на гражданите.

Досега всички задължения се внасяха в една единствена сметка, като автоматично с парите ни се погасяваха най-старите задължения. Това остави много хора неосигурени, тъй като внесените им пари погасяваха, например, неплатени данъци от преди години.

В началото на месеца министърът на финансите Петър Чобанов съобщи, че четири сметки ще заменят досегашната единна сметка в Националната агенция за приходите, по която фирмите си плащаха задълженията към държавата. Чобанов поясни, че това ще са четири подсметки към сегашната, в която ще се плащат задълженията. По думите на министъра вътре във всяка от подсметките ще се запази философията за погасяване на задълженията.

Водещи

Най-четени