Плащаме над 2 млн. евро на Полша за ремонта на МИГ-овете 06.10 | 13:25

Министър Ненчев обяви сделката за изгодна, спестяваме си 20% ДДС и получаваме 2 двигателя под наем

От Лазар Тодоров

 България ще плати малко над 2 млн. евро на Полша по договора за ремонт на двата ни МИГ-а, които охраняват границите ни. Точната цифра за ремонт на един двигател е 1, 023 млн.(2,046 млн за двата) в европейската валута. Това стана ясно след заседанието на комисията по отбрана в Народното събрание. След като представи позицията си пред депутатите в комисията, военният министър Николай Ненчев разкри и пред журналистите подробности около сделката, която не излиза от новинарския поток от седмици.

"Изключително изгоден договор за България. Освен добрата цена за ремонт на двигател – страната ни ще спести солидна сума, защото няма да плати 20% ДДС. Причината – работим в партньорство с друга държава от ЕС, каквато е Полша. Освен това няма да се бръкнем и с около 9%  данъци и такси, поради същото", внесе яснота Ненчев. И добави: "20 дни след подписването на договора ще получим два двигателя под наем за две години безплатно от Полша. Тази сделка дава гаранция за ВВС, цените са много по-изгодни, отколкото, ако бяхме работили с Русия - да не говорим за превоз на двигателите, които също са за сметка на полската страна”. От думите на министъра обаче не става ясно как така взимаме 2 двигателя хем безплатно, хем под наем и ще плащаме ли все пак някаква сума за това на полските си партньори.

Военният министър подчерта не България никога не е изпадала в невъзможност да охранява по въздъх границите си, каквито твърдения се чуха. "Подобни спекулации вредят на страната и се пускат от различни страни с цел да подкопаят реномето ни пред света", отсече Ненчев. 

Опасенията си около договорката с Полша обаче изрази бившият военен министър Ангел Найденов. "За ПГ на БСП остава актуална темата за оставката на военния министър и не виждам на каква подкрепа може да разчита или е получил по тази тема. Запазвам своите резерви по отношение на бъдещ договор с полската страна за ремонта на двигателите на нашите МиГ 29”, каза "червеният" депутат.

Резервите на Найденов били свързани с гаранциите за качеството, надеждността на ремонтите и продължителността им, доколкото знае, че се поставя под въпрос доставката на резервните части. Според Найденов, Русия е обявила наскоро, че може да спре доставката на резервни части дори за Полша, което поставя под въпрос как поляците ще ремонтират нашите машини.

Водещи

Най-четени